Header Banner Ad

1.16.2010

Projek Besar Ni!!!!!........

Haaaaa.....nila projek besar last year yang sensei da buat.......Tu semua dalam tu adalah AJK tertinggi dalam Projek Khidmat Siswa bersama-sama tenaga pengajar kat PUSAT PEMULIHAN DALAM KOMUNITI Semenyih......huhuhuhuhu...

*****
Sensei dalam projek ni ditugaskan sebagai Pengerusi Projek....Fuhhh, amat meletihkan.....Bayangkanla segala macam kerja yang sensei xpenah buat kena buat...Contoh, pergi cari penaja untuk menaja hadiah sukaneka yang dijalankan.....selain itu, sensei jugak kena turun naik ibu pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan dan Hulu Langat untuk mendapatkan Penceramah dan yang paling mencabar adalah untuk mendapatkan orang untuk merasmikan projek sensei....huhuhuhu...Akhirnya sensei dapat menjemput Ahli Dewan Undangan Negeri Semenyih untuk merasmikan projek sensei.......huhuhuhuhu.

*****
Kesimpulannya, projek sensei ini adalah bertujuan untuk menyedarkan penduduk sekitar Semenyih menyedari kewujudan PUSAT PEMULIHAN DALAM KOMUNITI...Ini supaya ibu bapa yang mempunyai ANAK-ANAK ISTIMEWA dapat mencari tempat untuk mereka rujuk untuk mendapatkan khidmat nasihat dan khidmat terapi yang sesuai untuk anak-anak mereka.
Ini kerana ANAK-ANAK ISTIMEWA ini juga berhak mendapatkan peluang pendidikan dan latihan hidup yang lebih baik.

Rumah Minang!!!!!!

:puteh_8:

Salam satu Malaysia!!!!!.....Kali ni sensei nak bercerita pasal Rumah Minang, bukan Masuk Meminang!!!!!.......hehehehehehehehehe...........Pic yang akan korunk tgk ni adalah replika umah minang.....Alaaaaa...key chainla....hehehehehehe.......

*****
Ceritanya camni.....key chain rumah minang ni classmate sensei yang bagi pada sensei last year....sbb key chain tu dia beli mase dia gi oliday kat bandung Indonesi (klu xsilapla).....hehehehhehehe.......Dapat kat sensei, apelagi......sensei trus amekla pic key chain tu gune DSlR sensei.....Bukan ape, saje nak practice take photo secara micro....heheehehhehehhe....

*****
Kat bawah ni adalah picturenya k..........





Masyarakat Minangkabau merupakan masyarakat matrilineal yang terbesar di dunia, di mana harta pusaka diwaris menerusi nasab sebelah ibu. Beberapa ahli fikir berpendapat bahawa adat inilah yang menyebabkan ramai kaum lelaki Minangkabau untuk merantau di serata Nusantara untuk mencari ilmu atau mencari kemewahan dengan berdagang. Kanak-kanak lelaki semuda 7 tahun selalunya akan meninggalkan rumah mereka untuk tinggal di surau di mana mereka diajarkan ilmu agama dan adat Minangkabau. Apabila remaja pula, mereka digalakkan untuk meninggalkan perkampungan mereka untuk menimba ilmu di sekolah atau menimba pengalaman daripada luar kampung dengan harapan yang mereka akan pulang sebagai seorang dewasa yang lebih matang dan bertanggungjawab kepada keluarga dan nagari (kampung halaman).

Tradisi ini berhasil mendirikan beberapa masyarakat rantauan Minangkabau di bandar dan tempat-tempat lain di Indonesia. Namun ikatan mereka dengan Ranah Minang (Tanah Minang) masih disimpan dan dikuatkan lagi. Satu contoh kawasan yang didiami oleh masyarakat Minangkabau dan masih mengamalkan adat dan budaya Minangkabau adalah Negeri Sembilan di Malaysia.

Selain daripada dikenali sebagai orang pedagang, masyarakat Minang juga berjaya melahirkan beberapa penyair, penulis, negarawan, budayawan, ahli fikir, dan para ulama. Ini mungkin terjadi kerana budaya mereka yang memberatkan penimbaan ilmu pengetahuan. Sebagai penganut agama Islam yang kuat, mereka cenderung kepada idea untuk menggabungkan ciri-ciri Islam dalam masyarakat yang moden. Selain itu, peranan yang dimainkan oleh para cendekiawan bersama dengan semangat bangga orang Minang dengan identiti mereka menjadikan Tanah Minangkabau, iaitu, Sumatra Barat, sebagai sebuah kuasa utama dalam pergerakan kemerdekaan di Indonesia.

Masyarakat Minang, terbahagi kepada beberapa buah suku, iaitu, Suku Piliang, Bodi Caniago, Tanjuang, Koto, Sikumbang, Malayu dan Jambak. Kadang-kadang juga, keluarga yang sesuku tinggal dalam satu rumah besar yang dipanggil Rumah Gadang. Penggunaan bahasa Indonesia berleluasa di kalangan masyarakat Minang, tetapi mereka masih boleh bertutur dalam bahasa ibunda mereka, iaitu, bahasa Minangkabau. Bahasa Minangkabau mempunyai perkataan yang serupa dengan bahasa Melayu tetapi berbeza dari segi sebutan dan juga tatabahasa hingga menjadikannya unik.



Ni la serba sedikit cerita mengenai Budaya Minangkabau dan Ranah Minang....huhuhuhuhuhu....

1.12.2010

Promotion For Student!!!!!!! Just RM50 jek!!!!



Olrite.....Kali ni sensei nak share bout Promotion Broadband For Student.....Promotion ni terbuka kepada pelajar-pelajar yang berumur 18 tahun hingga 26 tahun je....hehehehehehe.....
Pakej ni RM260 + 1month bill....Pas bulan pertama tu student just perlu bayar rm50 setiap bulan.....Klu pakej biasa kena bayar RM68 setiap bulan...Yang ni pakej khas untuk student....

*****
Yang Bestnye Modem ni.....Dia boleh jadi Pendrive sbb dia ada Micro SD slot....Support hingga 4gig....So, xrugila klu student-student beli......

*****
Pastu klu kekawan sensei and blogger yang da buat pakej RM68 tu nak CONVERT kepada pakej student RM50 ni pun sensei bleh buatkan.......So, fikir2kanla....Sensei hanya membantu....Komisyen pun xla besar mana.........

*****
Ok syarat yang perlu untuk CONVERT or BELI modem ni.....
1. Salinan I/C
2. Salinan Matrik Card
3.RM260 (untuk beli BUKAN convert,CONVERT xpayah bayar pape)
Sensei jugak BUAT C.O.D (Cash On Delivery).....kawasannya hanya berdekatan dengan HUKM, IPGM Kampus Ilmu Khas, IPGM Teknik dan Sekitar Cheras k......Melaka pun boleh sekiranya hujung minggu...........


1.05.2010

New Sweet Moment....Congrat!!!...


Haaaaa.....ni plak post ttg wedding ceremony....Pic ni da lama da sensei edit, cume xde masa nak upload....Ni pun hasil titik peloh sensei dari pada amek gambar sampaila ke edit.......Ni majlis perkahwinan Hidayah Kamarulzaman dan Imran Mustapha....Majlis perkahwinan ini diadakan 6/6/09 bersamaan 6 jun 2009.....hehehehhehehehehe......Xsusah pun nak handle kedua-dua mempelai ni....hehehehehhehe.......Okla readers, ratela pic ni mengikot pendapat masing-masing.....Klu ada kekurangan habaqla kat sensei...sensei bleh perbaiki.......





















All picture take n edit by DynoFuto
Edit by Fikrich n Gold2rah

utk penerangan lanjut mengenai pakej yang ada dalam DynoFuto
blehla call :-
017.698.1007(fikrich)
017.6556837(Mas)

"pakej sensei bermula dengan harga serendah rm350....apalah sangat rm350 ini jika hendak dibandingkan dengan memori indah ini yang hanya sekali seumur hidup"

Tahniah.....Sweet Moment.....


Ok...Ni semua pic Majlis Pertunangan antara Shukri Safian dengan Azuwa Sulaiman....Majlis ni berlangsung pada 7 November 2009..
Semua pic ni sensei yang take n edit....Tapi editing ni sensei buat bersama2 dengan my little sister masturah......Xlarat klu sensei buat sowang2 je...huhuhuhuhu.....















Ni la serba sedikit pic pertunangan shukri safian a.k.a shuk dan azuwa sulaiman a.k.a azuwa....Sensei bagi pakej yang paling murah dalam pakej ni...Diorang berdua ni siap dapat free pic 8r tau....hehehehehe.....

All picture take n edit by DynoFuto
Edit by Fikrich n Gold2rah

utk penerangan lanjut mengenai pakej yang ada dalam DynoFuto
blehla call :-
017.698.1007(fikrich)
017.6556837(Mas)

"pakej sensei bermula dengan harga serendah rm350....apalah sangat rm350 ini jika hendak dibandingkan dengan memori indah ini yang hanya sekali seumur hidup"

5 Januari 2010....Bermulanya sesuatu yang baru...

Salam SATU Malaysia kepada semua rakyat malaysia!!!!......ngeeeee~~~~
5 hari yang lepas 1 Januari 2010...tahun baru, kelas baru, azam baru, baju kuliah baru...ermmmm...ape lagi ek yang baru???...Tu jela yang baru...yang len lame....huahuahuahuahua......
:puteh_13:

*****
Arini sensei sempatla jugak nak update blog sensei ni yang setelah sekian lame xupdate....Masa tu ada tapi tenet yang xde kat umah....ngeeeee~~~.Arini je sensei akan post 2-3 post pasal benda2 yang sensei buat mase cuti sem...antaranya adalah editing picture for engagement between shukri safian n azuwa....editing picture wedding ceremony my sis along dayah...hehehehhehe...Cuti-cuti ni tu jela yang sensei mampu buat...be part time photographer......Bukan sensei buat sorang, sensei buat dgn my little sister...Dia amek art n design...So dia banyak membantu....hehehehehehehe
:puteh_27:

*****
Skang ni sensei da mule kuliah kat kolej.....kirenya sensei da ada kat KL lor....huahuahuahua...Bulan dua ni mule da praktikum kat sekolah cheras indah....sekolah tu pun sensei blom pi usha....praktikum best cume byk keje......kadang2 kena buli ngan cikgu2 senior kat sekolah....tapi ape ada hal kan???...Stendet je tu.....hehehehehhehehe.....
:puteh_8:

Okla takat ni jela post permulaan tahun baru ni...sensei akan update selalu dan sekerap yang mungkin k......

Penaja Lagi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers